Den 11. september er det valg til nytt menighetsråd i Søgne sokn. På valgdagen for kommune- og fylkestingsvalget, kan medlemmer i Den norske kirke også velge hvem som skal styre i sin lokale menighet. I tillegg kan man velge hvem som skal inn i bispedømmerådet og dermed også sitte på Kirkemøtet, som ofte kalles kirkens storting.
Nå, i februar og mars, arbeider en nominasjonskomite med å sette opp ei liste over kandidater til å sitte i menighetsrådet. Dette er et tillitsverv og Den norske kirke her i Søgne menighet har bruk for et styre som består av mennesker med ulik alder og erfaring. Man trenger ikke å ha vært blant de mest aktive i kirken, mange har rik livserfaring og kunnskaper fra yrkesliv og frivillig arbeid, dette er viktige bidrag til det teamet som skal utgjøre menighetsrådet. Så svar frimodig ja til å bli med, dersom du blir spurt! Eller foreslå andre eller deg selv som frivillige i menighetens mangfoldige arbeid. Det kan du gjøre ved å kontakte ett av medlemmene i nominasjonskomiteen: Kjell Sverre Langenes tlf. 97152434, Jorunn Gjedrem tlf. 95196719, Bård Andreas Lassen tlf. 99640739, Sverre Falch tlf. 90650906.
Fristen for å ha klar en liste er 31. mars kl. 12.00. Hvem som helst av medlemmene i Søgne sokn kan i prinsippet foreslå en liste til menighetsrådsvalget, så lenge forslaget er skrevet under at ti personer med stemmerett. Nominasjonskomiteens liste kan man også supplere med et ekstra navn i perioden 2. – 15. mai. Fem medlemmer med stemmerett kan sammen foreslå en supplerende kandidat som da vil komme med på lista til valget.
Menighetsrådets oppgaver
Menighetsrådet møtes 4-5 ganger i halvåret. Rådet har 8 valgte medlemmer pluss soknepresten, og 5 varamedlemmer. Menighetsrådet skal bidra til at kirken er et sted alle kan kjenne seg hjemme. Det betyr blant annet å legge til rette for at mennesker kan møtes til menighetsbyggende virksomhet som barne- og ungdomsarbeid, gode gudstjenester, dåps- og konfirmantundervisning, diakonale tiltak, musikk og frivillig arbeid av ulik karakter. Menighetsrådet lager planer som utføres i fellesskap av ansatte og frivillige. Søgne menighetsråd jobber ut fra Den norske kirkes visjon: Mer himmel på jorda, og lokal handlingsplan med følgende satsingsområder: Frivillighet, Ungdomsarbeid, Inkluderende fellesskap, Grønn menighet og Digital kirke - kommunikasjon. Nytt menighetsråd får ansvar for å revidere handlingsplanen og dermed bestemme hvilke satsingsområder som skal gjelde i perioden.
En nasjonal undersøkelse blant sittende menighetsrådsmedlemmer viser at et stort flertall trives og opplever det som meningsfylt å være med i menighetsrådet.
Digital forhåndsstemming
Selve valgdagen er 11. september, og som tidligere, vil du finne kirkevalgets valglokaler like i nærheten av lokalene til kommunevalget, og ha samme åpningstider. Fra 10. august kan man stemme på forhånd, og nytt i år er du kan forhåndsstemme digitalt ved kirkevalget. Alle medlemmer som fyller 15 i år i 2023 eller er eldre, har stemmerett.
Informasjon om kirkevalget finner du på nettstedet kirkevalget.no
Hvorfor si ja til menighetsråd?
Det er mange grunner til å stille til valg til menighetsrådet. Her er ti av dem. Som representant i menighetsrådet vil du få mulighet til å:
- bruke dine talenter
- få nye relasjoner i nærmiljøet
- jobbe sammen med andre – for andre
- være med på å formidle kristen tro
- dele og diskutere dine standpunkt med andre
- sørge for et trygt og godt fritidstilbud for barn og unge
- legge til rette for at kirken blir en viktig kulturarena
- bidra til at kirken er åpen for alle
- gjøre lokalmiljøet ditt bedre
- bli bedre kjent med deg selv